Zorg en Welzijn januari 2017 nieuwsbrief
Onzekerheid door flexibilisering

Onze collega’s van Matchpartner Arbeidsmobiliteit begeleiden mensen die op zoek moeten naar een nieuwe baan na een langdurig dienstverband.

Werkzoekenden wiens eigen keuze het niet was om te stoppen met werken. Door een reorganisatie of bijvoorbeeld door technische veranderingen zijn hun werkzaamheden komen te vervallen en zijn ze boventallig geworden.

De arbeidsmarkt is ingrijpend veranderd sinds zij de laatste keer actief solliciteerden. Flexibilisering is de trend. Werkzoekenden moeten vooral wendbaar en doortastend zijn, hun loopbaan in eigen hand nemen.

Bij menigeen leidt dit tot onzekerheid en angst, waardoor het juist lastig wordt om daadkrachtig en zelfverzekerd potentiele nieuwe werkgevers tegemoet te treden.

De column deze maand is van onze arbeids- en organisatiepsycholoog Sarah van den Hee, die de tegenstelling tussen flexibele werkgevers en vastigheid zoekende werknemers aanstipt.

Met vriendelijke groet,

Flexibele arbeidsrelaties: wat vraagt dit van de werknemer?
Sarah van den Hee

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft arbeids- en organisatiepsycholoog voor onze afdeling Arbeidsmobiliteit Sarah van den Hee over de invloed van flexibele arbeidsrelaties op werknemers.

'Flexibilisering van de arbeidsmarkt is een trend die niet meer terug te dringen is en dit vraagt een nieuwe houding en inzicht van de werknemer.

Eind 2015 had maar liefst 34% van de werkzame beroepsbevolking een flexibel dienstverband (tijdelijk, uitzend-, of detacheringscontract) of werkte als ZZP’er en de verwachting is dat dit percentage de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Eén van de oorzaken van deze toename is dat organisaties de behoefte hebben om waar mogelijk te kunnen flexibiliseren. Het beter in kunnen spelen op de af- of toenemende vraag en het inzetten van specialisten op projecten zijn argumenten die hierbij een rol spelen...' Lees meer

 
Vacatures binnen uw vakgebied

Verzorgende IG - Amsterdam West Details
Verpleegkundige niveau 4 of 5 - Den Haag Details
Bevlogen Orthopedisch Schoentechnicus - Leiden Details
Reclasseringswerker - Zwolle Details
Jeugdconsulent - Den Haag Details
Reclasseringswerker - Arnhem Details
Senior Prosthetist - Cork, Ireland Details
Jeugdzorg Professional - Regio Amsterdam Details
Gezinsmanager - Utrecht Details
Senior Arts met specialisme MS - Hoofddorp Details

Alle vacatures uit uw vakgebied
Nieuws uit uw vakgebied

Voor iedereen die zich afvraagt wat 2017 in petto heeft voor verzorgenden: een greep uit de verwachte ontwikkelingen. Lees meer

De Tweede Kamer wil een onafhankelijke partij aanwijzen die een vinger aan de pols houdt bij de transformatie in het sociaal domein. Dat blijkt uit vergaderstukken. De taak om een vinger aan de pols te houden lag in eerste instantie bij de Transitiecommissie Sociaal Domein die in september 2014, aan de vooravond van de sociale transities, door het kabinet werd opgericht. Volgens afspraak is deze onafhankelijke commissie eind 2016 ontbonden. Lees meer

In opdracht van minister Edith Schippers deed de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek naar de wachttijden in de ggz. Conclusie: de huidige normen voor de wachttijden in de ggz zijn toereikend. Hieraan wordt toegevoegd dat de beschikbare financi√ęle ruimte niet volledig wordt benut. Lees meer