Zorg en Welzijn september 2018 nieuwsbrief
Onbedoeld betuttelend

In het nieuws en in de publieke discussie: het grote aantal vrouwelijke deeltijdwerkers in Nederland.

Een discussie die soms onbedoeld betuttelend is. Lees bijvoorbeeld de woorden van minister Ingrid van Engelshoven in een persbericht:

“De hoge arbeidsparticipatie onder Nederlandse vrouwen is een mooi gegeven, sinds de jaren ’70 is dit flink toegenomen. Alleen lijkt het erop dat we blijven hangen in het model van toen, waarbij vrouwen te vaak kiezen voor een kleine deeltijdbaan. Belangrijk daarbij is dat we de vraag stellen of dit wel een vrije keuze is.”

Worstelingen op het werk heeft iedereen. Maar de worstelingen van mannen zijn heroïsch en de worstelingen van vrouwen problematisch.

In haar column van deze maand pleit collega Carin Veders er voor om, als het gaat om werkende vrouwen, de blik te verplaatsen van macroniveau naar microniveau. Van de verondersteld ambitieloze parttimer van de statistieken naar de hardwerkende, maar bescheiden multitasker van de werkelijkheid.

Wijze woorden, het lezen waard.

Niks mis met een 'balanstrutje'
Carin Veders

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft Carin Veders over de vele, vele meningen over vrouwen die parttime werken versus de dagelijkse realiteit.

"En ja hoor, daar komen ze weer uit alle hoeken en gaten, de criticasters van parttime onder-hun-niveau-werkende vrouwen. Zij weten de verspilling van vrouwelijk talent goed te becijferen, maar toch vind ik dat ze niet de kern raken. Misschien gebruiken de meeste vrouwen wel degelijk hun volle potentieel.

Aanleiding voor de consternatie dit keer: een aantal rapporten in opdracht van de overheid die gaan over ‘de keerzijde van parttime werk’. Onder andere één van het McKinsey Global Institute, waarin de harde feiten nog eens op een rijtje worden gezet.

Al enige tijd zijn de Nederlandse vrouwen hoger opgeleid dan de Nederlandse mannen. Ze scoren hoog als het gaat om inzet en ambitie, maar kiezen -zelfs zonder dat er kinderen in het spel zijn- voor een parttime baan. 230.000 vrouwen zouden financieel zelfstandig zijn als zij gemiddeld tussen de twee en vijf uur per week meer zouden werken, berekent McKinsey.

Koren op de molen van een overtuigde fulltimer, econome en feministe Heleen Mees, en zeker niet de eerste keer dat zij vlammend onder de aandacht brengt dat vrouwen het zichzelf onnodig moeilijk maken. Haar nuchtere advies: 'Versimpel je leven door vijf dagen te gaan werken'."
Lees meer

 
Vacatures binnen jouw vakgebied

Verpleegkundige niveau 4 of 5 - Den Haag Details
Jeugdverpleegkundige - Utrecht Details
SPV die Verpleegkundig Specialist wil worden - Den Haag eo Details
Behandelaar / Psycholoog - Leiden Details
(Bijna) afgestudeerde verpleegkundigen - Zuid-Holland/ Noord-Holland Details
Jeugdarts - Bergen op Zoom Details
Psychiater Kind en Jeugd - Zeeland Details
Medewerker Veilig Thuis - Haarlem Details
Jeugdzorgwerker - Helmond Details
Verpleegkundig Specialist Ouderenzorg - Lelystad Details

Bekijk alle vacatures hier
Nieuws uit jouw vakgebied

Zilveren Kruis stelt extra geld beschikbaar om in 2021 zo’n 10 procent van de zorg in het ziekenhuis of bij zorgaanbieders te verplaatsen naar de thuissituatie. Om deze verschuiving te realiseren, worden onder meer e-health tools grootschaliger ingezet. Voor 2019 is er 10 miljoen euro beschikbaar. Lees meer

Ict-systemen in de zorg communiceren te weinig met elkaar. Daardoor zijn verpleegkundigen extra tijd kwijt, bijvoorbeeld aan het overtikken van patiëntbrieven. Dat leidt tot een hoge werkdruk en onveilige situaties voor patiënten. Lees meer

De toegang tot gespecialiseerde ggz in Nederland is goed geregeld in vergelijking met andere landen. Tevens kent Nederland relatief weinig gedwongen opnames ten opzichte van andere ggz-systemen. Toch zijn er nog veel verbeterpunten.  Lees meer

Waar legt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2019 de prioriteiten? Nursing selecteerde voor verpleegkundigen een aantal punten uit de beleidsagenda van VWS. Lees meer