Zorg en Welzijn januari 2016 nieuwsbrief

Big data. Marketingspecialisten kunnen er verlekkerd over praten. Durfondernemers hopen er snel en makkelijk rijk mee te worden.

Maar de gewone burger associeert big data toch vooral met het inleveren van privacy. Met het scannen van gedrag via je inkopen, het "hinderlijk volgen" met ongevraagde advertenties. Om van het vastleggen van telefoongesprekken maar te zwijgen.

Collega Jules de Vries en ik waren onlangs bij een zorgsymposium, waar duidelijk werd dat het opslaan en delen van grote hoeveelheden gegevens de mensheid wel degelijk vooruit kan helpen. Neem de Apple Health Kit, die het mogelijk maakt grote groepen mensen met een bepaalde aandoening informatie over het ziekteverloop te laten delen. Dit kan een schatkamer worden voor medische onderzoekers.

In zijn column deze maand vertelt Jules meer over het symposium, en legt een verband met de huidige activiteiten van Matchpartner.

Met vriendelijke groet,

Maarten de Haan
De informatiemaatschappij
Jules de Vries

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft consultant Jules de Vries over de verandering van de markt door de komst van steeds meer technologische ontwikkelingen.

'Op het jongste congres van de Vegro, de hulpmiddelenleverancier, hield Martijn Aslander een interessante en tegelijkertijd verwarrende lezing over het thema Communiceren is verbinden.

Hij beweerde dat de meeste grote concerns binnen nu en pakweg vijftien jaar van het speelveld verdwenen zullen zijn.

Ze zijn niet meer nodig omdat mensen via geavanceerde internetverbindingen sneller en handiger hun zaken onderling wel kunnen regelen, buiten die organisaties om...'  Lees meer

 
Vacatures binnen uw vakgebied

Coƶrdinerend Verpleegkundige Thuiszorg (HBO-V) - Emmen Details
Coƶrdinerend Verpleegkundige Thuiszorg (HBO-V) - Nijmegen Details
Manager Kwaliteit - Den Haag Details
Jeugdbeschermer / Gezinsvoogd - Haarlem Details
1e Geneeskundige - Rotterdam Details
Gezinsmanager / Jeugdbeschermer - Amsterdam Details
GZ-Psycholoog Ouderenzorg - Rotterdam Details
Gezinsvoogd (toegang) - Rotterdam Details
Arts Ouderenzorg - Regio Zwolle Details
Wil jij ervaring opdoen als sociaal geneeskundige? - Zuid-Holland Details

Nieuws uit uw vakgebied

Zorgverleners zijn veelal positief over hun werk. Ze zijn echter minder tevreden over de werkdruk en de tijd die in administratieve taken gaat zitten in vergelijking met voorgaande jaren. Lees meer

Meisjes komen minder vaak in aanraking met jeugdzorg en doorlopen ook het onderwijs soepeler dan jongens. Lees meer

Met het nieuwe beleidskader ā€œGoede zorg vraagt om goed bestuurā€ wordt een nieuwe impuls gegeven aan de beleidsagenda voor goed bestuur in de zorg. Lees meer

Gemeenten geven aan dat de financiĆ«le rek er uit is en die zorg deelt Jeugdzorg Nederland. Er is tijdens de transitie veel gedaan maar er is ook nog veel te doen stelt de organisatie. Lees meer