Miljoen extra voor veiligheid in zorg

Voor het Actieplan 'Veilig werken in de zorg' komt in 2015 1 miljoen euro extra beschikbaar. Dat heeft minister Edith Schippers van VWS bekendgemaakt.

Het actieplan heeft als doel een veiliger werkklimaat binnen de zorg te creëren en ondersteunt zorginstellingen die anti-agressiebeleid invoeren. In het actieplan werkt VWS samen met twee ministeries en met sociale partners, waaronder Jeugdzorg Nederland. Jeugdzorg is een van de zorggebieden waar agressie het meest voorkomt, blijkt uit een enquête onder zorgmedewerkers.

Voorop in het actieplan staan het aanpakken van de agressor en scholing van werknemers, waardoor zij adequaat kunnen reageren op agressie. Daarnaast gaat het om maatregelen die het gevoel van veiligheid onder medewerkers vergroten, zoals een juridische aanpak van daders.

Het extra geld komt boven op de 10 miljoen die voor de periode 2012-2015 beschikbaar was. Bijna zevenhonderd instellingen hebben inmiddels ondersteuning gekregen. Dankzij de verhoging van het budget kunnen dit jaar zeventig extra instellingen aan de slag met het terugdringen van agressie.

Bron: www.nji.nl